Paragraaf 6: Verbonden partijen

Vennootschappen en coöperaties

Enexis Holding NV (netwerkbedrijf)

Rechtsvorm

Naamloze Vennootschap

Vestigingsplaats

's-Hertogenbosch (hoofdkantoor)

Doelstelling en openbaar belang

Enexis beheert het energienetwerk voor elektriciteit en aardgas in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland voor de aansluiting van ongeveer 2,3 miljoen klanten (huishoudens, bedrijven en overheden) voor gas en 2,9 miljoen klanten voor elektriciteit. De netbeheerderstaak is een publiek belang, wettelijk geregeld met o.a. toezicht vanuit de Autoriteit Consument en Markt. De vennootschap heeft ten doel het realiseren van een duurzame energievoorziening door state of the art dienstverlening en netwerken en door regie te nemen in innovatieve oplossingen. Het strategisch beleid rust op twee pijlers: excellent netbeheer en versnellen van de energietransitie. Deze doelen worden gerealiseerd op basis van de volgende strategieën:

• Betrouwbare energievoorziening;
• Netwerk en dienstverlening tijdig gereed voor veranderingen in de energiewereld;
• Excellente dienstverlening: hoge klanttevredenheid en verlaging kosten;
• Samen met lokale partners Nederlandse klimaatdoelen realiseren;

• Innovatieve, schaalbare oplossingen om de energietransitie te versnellen.

Relatie met programma

2.Economie en Werkgelegenheid

Deelnemende partijen

Met de verkoop van de aandelen van Essent BV in 2009 is de gemeente Groningen direct aandeelhouder geworden van Enexis Holding N.V.
Diverse gemeenten en provincies zijn aandeelhouder. De gemeente Groningen bezit 1,21055 % van de aandelen in Enexis.

Bestuurlijk belang

Een collegelid vertegenwoordigt de gemeente in de Algemene vergadering van Aandeelhouders van Enexis Holding.

Financieel Belang

De boekwaarde van onze aandelen in Enexis bedroeg per 31 december 2021 818 duizend euro. In 2020 hebben de aandeelhouders een converteerbare hybride lening verstrekt aan Enexis. De restant-hoofdsom en boekwaarde van het door de gemeente Groningen verstrekte deel daarvan bedroeg per 31 december 2021 6,1 miljoen euro.

Vermogen

Het eigen vermogen op 1 januari 2021 was 4,1 miljard euro en op 31 december 2021 4,2 miljard euro. Het vreemd vermogen bedroeg op 1 januari 2021 4,6 miljard euro en op 31 december 2021 5,2 miljard euro.

Financieel resultaat

Het financieel resultaat over 2021 bedroeg 199 miljoen euro.

Financiële risico's

De energietransitie leidt tot grote investeringen in het net. De missie en opgave heeft dan ook grote gevolgen voor de financiële positie van Enexis. Dat komt aan de orde in het strategisch beleid:

- Het financieel beleid bij het strategisch plan heeft als uitgangspunt dat Enexis financieel solide blijft en tenminste een A credit-rating behoudt.

- Enexis is met haar aandeelhouders in gesprek over de gevolgen van de strategie en investeringen voor het financieel beleid (waaronder het dividendbeleid, de mogelijke verkoop van Fudura en mogelijke participatie door het Rijk).

Op basis van de financiële positie en het strategisch en financieel beleid is het risico voor de waardering van de deelneming en de uitstaande lening gering.

Relevante beleidsinformatie

In 2022 wordt het strategisch beleid geactualiseerd (AVA april 2022). Enexis stelt zichzelf de volgende missie: ‘Wij brengen mensen steeds meer duurzame energie. Dat doen we door mede richting te geven aan het energiesysteem van de toekomst en door slim te investeren in betrouwbare energie en infrastructuur. Zo houden we de energietransitie haalbaar en betaalbaar.’
Deze missie komt voort uit maatschappelijke ontwikkelingen die een materiële impact op Enexis hebben: klimaatverandering & energietransitie; participatie en vertrouwen in instituties (burgers willen meer invloed op hun directe leefomgeving); digitale transformaties.

Beleidsrisico

Als de in het kader van de energietransitie benodigde investeringen niet snel genoeg worden uitgevoerd, dan kan dat de energietransitie vertragen.

Tijdelijke deelnemingen als gevolg van verkoop Essent

Rechtsvorm

Besloten vennootschappen

Vestigingsplaats

Den Bosch

Doelstelling en openbaar belang

Met de verkoop van de aandelen van Essent BV in 2009 is de gemeente Groningen ook aandeelhouder geworden van Attero Holding N.V. Dit belang is verkocht in 2014 aan Waterland. Ter beperking van de risico's van de verkooptransacties van Essent en Attero zijn vijf tijdelijke rechtspersonen opgericht. Hiervan bestaan de volgende twee nog:

a. CSV Amsterdam B.V.
De vennootschap zal na de afwikkeling van een bezwaar- en/of beroepsprocedure richting Belastingdienst of eventuele voortijdige beëindiging van deze procedure kunnen worden opgeheven. De inschatting is dat dit gedurende 2022 zal gebeuren. De resterende liquide middelen kunnen dan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders naar rato van het aandelenbelang.

Het eigen vermogen per 1 januari 2021 bedroeg 393 duizend euro en per 31 december 2021 312 duizend euro.
 euro. Het  vreemd vermogen bedroeg per 1 januari 2021 27 duizend en per 31 december 2021 23 duizend euro.

b. Publiek Belang Elektriciteitsproductie B.V.
Ondanks dat er geen claims meer kunnen worden ingediend bij deze vennootschap, dient de vennootschap als gevolg van contractuele verplichtingen nog in stand gehouden te worden. Het bestuur van de vennootschap is in overleg met de andere contractuele partijen om na te gaan wanneer de contractuele verplichtingen voortijdig kunnen worden beëindigd en de vennootschap vervolgens kan worden ontbonden. Het doel is dat dit in 2022 zal gebeuren.
Het eigen vermogen per 1 januari 2021 bedroeg 1,6 miljoen euro en per 31 december 2021 1,5 miljoen euro. Het vreemd vermogen per 1 januari 2021 was 20 duizend euro en per 31 december 2021 7 duizend euro.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18