Algemeen

Inleiding

Wij leggen met deze rekening verantwoording af over de behaalde resultaten en de besteding van middelen. We hebben in 2021 de nodige maatregelen genomen om de maatschappelijke, economische en financiële effecten van de coronacrisis te dempen. Het rijk heeft ons gelukkig ruimhartig gecompenseerd en dat heeft bijgedragen aan een positief rekeningresultaat.

In 2021 is koers gezet naar meer lokale sturing en grip op de jeugdhulp, in een vorm waarbij de hulp en ondersteuning meer in de leefwereld van gezinnen en kinderen beschikbaar komt. Vaak blijkt passende huisvesting een knelpunt. Daarom hebben we met zorg- en woonpartners een Woon-zorgvisie opgesteld. Bij meerdere doelgroepen zagen we op alle leefgebieden een toename van zwaardere problematiek en een toename van het aantal mensen op de betreffende wachtlijsten. Het aantal mensen in de bijstand is, mede door deze inzet, fors afgenomen naar de laagste stand in jaren. Verder hebben we een groei van het aantal afspraakbanen gerealiseerd en met succes extra basisbanen gecreëerd. De druk op de schuldhulpverlening bleef groot in 2021. We blijven kijken of we onze aanpak van de schuldhulpverlening verder kunnen verbeteren. Met het Sociaal perspectiefplan corona ‘Iedereen doet weer mee in 050’ zijn we samen met onze partners hard aan de slag gegaan om deze negatieve sociale effecten van de coronacrisis op de inwoners en de samenleving zoveel als mogelijk te dempen.

We hebben in 2021 samen met onze samenwerkingspartners de herstelagenda "Groningen Vooruit" opgesteld om die sectoren en plekken waar de coronacrisis grote economische impact heeft gehad te ondersteunen. Onze inzet op internationalisering heeft ertoe geleid dat het aantal internationals in het noorden toeneemt en bedrijven steeds meer internationals aantrekken.

We zijn er trots op dat bijna alle jongeren met langdurig relatief verzuim (LRV) het afgelopen jaar teruggeleid zijn naar school. Op het gebied van onderwijshuisvesting is de uitvoering van het Integraal Huisvestingsplan een omvangrijke complexe operatie die in 2021 goed op stoom is gekomen. Op het gebied van sport hebben we extra geïnvesteerd in de sport- en beweegplekken in onze gemeente en zijn gestart met sportparkmanagement op sportpark Corpus den Hoon.

Met ons tweede steunpakket cultuur hebben we in 2021 culturele instellingen- en ondernemers en de amateurkunstsector ondersteund en hebben een extra impuls gegeven aan het bestaande cofinancieringsfonds voor culturele instellingen en makers. Ook hebben we middels diverse projecten aandacht besteed aan kunst in de openbare ruimte.

Groningen groeit en dit zien we terug in de druk op de openbare ruimte. Om de openbare ruimte te herwinnen implementeren we de uitgangspunten uit de in 2021 vastgestelde mobiliteitsvisie 'Groningen goed op weg (2022-2040), de Leidraad Nieuwe Ruimte en de actualisatie van de binnenstadvisie. We maken in de openbare ruimte meer plaats voor lopen, fietsen, gezondheid, groen en klimaatadaptatie. Op groen- en duurzaamheidsvlak was 2021 een productief jaar. Zo hebben we een nieuwe integrale subsidieregeling opgesteld ten behoeve van groene daken initiatieven en is het bomenaantal met +/- 1.600 bomen toegenomen. Ondanks de pandemie hebben we 96% van ons programma groot onderhoud en vervangingen openbare ruimte gerealiseerd en de gestelde BORG-doelstellingen behaald.

In de wijkvernieuwingswijken is de uitvoering van de programma’s op stoom geraakt. In Selwerd wordt volop gewerkt aan de openbare ruimte en de sloop en nieuwbouw van honderden woningen. Ook zijn er vanuit gebiedsgericht werken veel initiatieven van bewoners in de openbare ruimte gerealiseerd. De wijk- en dorpsvernieuwing hangt sterk samen met de energietransitie. We zijn goed op weg; eind 2021 waren 3.000 woningequivalenten aan het warmtenet van WarmteStad aangesloten. Verder hebben we in 2021 met de aanschaf van vuilniswagens en veegwagens op waterstof geïnvesteerd in de verduurzaming van ons wagenpark.
De gemeenteraad heeft in 2021 de mobiliteitsvisie 'Groningen goed op weg (2022-2040)’ vastgesteld. We streven ernaar dat de auto minder dominant wordt in onze openbare ruimte en kiezen in Groningen voor een 'doorwaadbare' stad, bij voorkeur met gezonde bewegingsvormen: te voet of met de fiets. Samen met onze partners in Noord-Nederland hebben we in 2021 het Deltaplan Noordelijk Nederland gepresenteerd.

Net als in 2020 bleef de druk op de woningmarkt onverminderd groot. De woningprijzen stegen wederom en het aanbod nam verder af. Om dit tekort op te vangen, stond ook 2021 in het teken van ‘bouwen, bouwen, bouwen’ en leverden we een recordaantal op van netto 2.500 nieuwe woningen.

Een toename van verstoringen in de openbare ruimte, stevige overlastvraagstukken, veiligheidsincidenten met personen met onbegrepen gedrag, een toename van wapenbezit onder jongeren, een aanslag op een journalist en de ontwikkelingen rondom ondermijnende criminaliteit hebben in 2021 een sterk effect gehad op de leefbaarheid en veiligheid in de gemeente.

We sloten 2021 af met een positief resultaat van 4,4 miljoen euro. Het bruto resultaat is 60,5 miljoen euro positief, maar voor 56,2 miljoen euro verschuiven we de besteding naar 2022 of verder. Dit gaat bijvoorbeeld om meerjarige projecten, bijzondere resultaten en samenwerkingsverbanden. Daarnaast hebben we eind 2021 bedragen vanuit het Rijk ontvangen die we niet meteen konden inzetten.

Voor de aanbiedingsbrief van de Jaarrekening 2021, waarin de beleidsmatige resultaten uiteengezet zijn, verwijzen wij u naar de website van de gemeenteraad Groningen.

Verklaring van de symbolen in het jaarverslag:
Zie beleidsveld 4.1.3:  Positief opgroeien / Jeugdhulp
 Zie paragraaf 1: Integraal gebiedsgericht werken
 Zie paragraaf 2: Duurzaamheid

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18