Paragraaf 6: Verbonden partijen

Gemeenschappelijke regelingen

Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Groningen

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling

Vestigingsplaats

Veendam

Doelstelling en openbaar belang

De Omgevingsdienst Groningen is ingesteld om vergunningverlenende, toezichthoudende en handhavingstaken op het gebied van het omgevingsdomein voor de deelnemers te gaan uitvoeren, waarmee de deelnemers de kwaliteit van de uitvoering van deze taken willen verbeteren.

Relatie met programma

2. Economie en werkgelegenheid
9. Kwaliteit van de leefomgeving

Deelnemende partijen

De provincie Groningen en de 10 Groninger gemeenten

Bestuurlijk belang

Een collegelid is lid van het Dagelijks Bestuur. Daarnaast vertegenwoordigt hij/zij de gemeente in het Algemeen Bestuur dat bestaat uit 11 leden. Alle colleges van de 10 Groninger gemeenten en de provincie Groningen zijn vertegenwoordigd met één lid in het Algemeen Bestuur. Een gedeputeerde van de provincie Groningen is voorzitter van het Algemeen Bestuur.

Financieel belang

De deelnemersbijdrage voor de gemeente Groningen bedraagt in 2021 966 duizend euro.

Vermogen

Het eigen vermogen op 1 januari 2021 was 1,7 miljoen euro en op 31 december 2021 702 duizend euro. Het vreemd vermogen bedroeg op 1 januari 2021 2,9 miljoen euro en op 31 december 2021 3,9 miljoen euro.

Financieel resultaat

Het financieel resultaat over 2021 bedraagt 274 duizend euro nadelig.

Financiële risico’s

Het weerstandsvermogen bestaat uit de post onvoorzien en de algemene reserve, tezamen 742 duizend euro. Dit is 132 % van de gekwantificeerde risico's en daarmee voldoende voor 2021. Indien er rekening wordt gehouden met de begrote onttrekkingen in 2022 en 2023 aan de algemene reserve dan is het weerstandsvermogen niet voldoende. De komende periode zal de ODG samen met de deelnemers de mogelijkheden in beeld brengen om het weerstandsvermogen te verhogen.

Relevante beleidsinformatie

Ondanks de coronapandemie konden de werkzaamheden van de ODG op effectieve wijze worden voortgezet, vooral door de flexibiliteit en inzet van de medewerkers en alle betrokken deelnemers en ketenpartners.

De regionale en landelijke ontwikkelingen vragen steeds meer van de ODG, met name investeringen op het gebied van energietransitie en circulaire economie verhogen de complexiteit van het werk. Er is stevig geïnvesteerd in de voorbereiding op de Omgevingswet, zowel bij de ODG als in het samenspel met deelnemers.

Beleidsrisico

Geen

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18