Paragraaf 6: Verbonden partijen

Gemeenschappelijke regelingen

Publiek Vervoer Groningen Drenthe

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling

Vestigingsplaats

Assen

Doelstelling en openbaar belang

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het doelgroepenvervoer. Dit is onder meer het vervoer van mensen met een Wmo-indicatie, leerlingen die op grond van de gemeentelijke verordening leerlingenvervoer voor vervoer in aanmerking komen en in enkele gemeentes (waaronder Groningen) het Participatiewet vervoer. Om dit op een zo duurzaam en efficiënt mogelijke manier te kunnen realiseren hebben alle gemeenten van Groningen en Drenthe en het OV-bureau zich verenigd in het samenwerkingsverband Publiek Vervoer. Publiek Vervoer heeft als doel een optimaal vervoersnetwerk te creëren, dat betaalbaar en toekomstbestendig is en waarin duurzaam gebruik wordt gemaakt van alle beschikbare vervoersmiddelen en -stromen. Denk hierbij aan integratie en aansluiting van het doelgroepenvervoer (combinatie verschillende doelgroepen) onderling maar bijvoorbeeld ook met het openbaar vervoer. Namens de gemeentes is Publiek Vervoer voor een deel verantwoordelijk voor het contractmanagement, hebben zij een kennis- en adviesfunctie en focussen zij daarnaast op doorontwikkeling van het vervoer.

Relatie met programma

4. Welzijn, gezondheid en zorg

Deelnemende partijen

De gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier, Westerwolde, Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld en het OV-Bureau Groningen Drenthe.

Bestuurlijk belang

Een collegelid is lid van het bestuur van Publiek Vervoer.

Financieel belang

Voor de gemeente Groningen is de bijdrage in 2021 112 duizend euro. De bijdragen van de deelnemende partijen zijn gebaseerd op de verdeling van gelden in de Algemene uitkering. Deze bijdragen worden jaarlijks geïndexeerd.

Vermogen

Het eigen vermogen op 1 januari 2021 was 41 duizend euro en op 31 december 2021 165 duizend euro. Het vreemd vermogen bedroeg op 1 januari 2021 352 duizend euro en op 31 december 2021 191 duizend euro.

Financieel resultaat

Het financieel resultaat over 2021 bedraagt 124 duizend euro

Relevante beleidsinformatie

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het doelgroepenvervoer. Dit is onder meer het vervoer van mensen met een Wmo-indicatie, het vervoer van leerlingen die op grond van de gemeentelijke verordening hiervoor in aanmerking komen en in enkele gemeentes (waaronder Groningen) het Participatiewet vervoer. Publiek Vervoer is niet verantwoordelijk voor het gemeentelijk beleid maar kan hierin uiteraard wel adviseren. Voor het gemeentelijk beleid zijn en blijven gemeentes zelf verantwoordelijk. Zo zijn er verschillen tussen gemeentes qua indicatiebeleid en de voorwaarden waaraan inwoners moeten voldoen om gebruik te mogen/kunnen maken van de vervoersvoorzieningen. Publiek Vervoer heeft een bestuur waarin een collegelid van ieder perceel is vertegenwoordigd. In geval van de gemeente Groningen gaat dat om de wethouder zorg (Inge Jongman). Het bestuur vergadert ieder kwartaal. Dit bestuur heeft weliswaar geen mandaat om beslissingen te nemen namens de verschillende gemeentes maar het bestuur adviseert en zorgt voor draagvlak voor eventuele te nemen besluiten in de afzonderlijke colleges.

Beleidsrisico

Geen

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18