Paragraaf 2: Duurzaamheid

Groningen geeft energie

Spoor Groningen smart city

Wat wilden we bereiken?

We zijn al meerdere jaren actief in het verder uitbouwen van de Smart Energy City Groningen. De sectoren Energie en ICT zijn sterk vertegenwoordigd en verankerd in de Groningse economie. Voor het verder brengen van de energietransitie en het ontwikkelen van activiteiten en projecten in de verschillende sporen van het energieprogramma zijn kennis en innovatie onmisbaar. Binnen het spoor Smart Energy City zetten we in op de ontwikkeling van innovatieve energieprojecten. Ook zetten we daarbij in op regionale, nationale en Europese samenwerking. De gemeente functioneert als netwerker om samenwerking tussen publieke organisaties, private partijen en burgers te versterken.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

We hebben nadruk gelegd op Groningen als Smart Energy City in de Europese belangenbehartiging, projectverwerving en profilering.

Waterstof
Er is sterk groeiende aandacht voor waterstof. Ook, vooral, in onze regio in Noord-Nederland. Waterstof kan in de toekomst een belangrijke rol vervullen in ons energiesysteem. Met waterstof kan energie opgeslagen en getransporteerd worden. Het kan vervolgens als grondstof of als brandstof ingezet worden op het moment dat het nodig is. Waterstof kan breed ingezet worden, bijvoorbeeld in de industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving. Groningen zet in op een groene-waterstofeconomie. Waterstof is groen wanneer het geproduceerd is door middel van elektrolyse uit duurzame energie zoals met stroom uit windparken. Alleen dan is waterstof een echt duurzaam alternatief. In 2021 is in de hele regio hard gewerkt aan de waterstofambities.

Deze initiatieven blijven niet onopgemerkt. Noord-Nederland wordt ook op Europees niveau aangemerkt als hydrogen valley. Dit wekt zowel nationale als internationale belangstelling. Tijdens het symposium Wind Meets Gas heeft de koning een toespraak gehouden en is hij tevens bijgepraat over tal van waterstofontwikkelingen.

Voor de gemeente Groningen zal waterstof vooral een rol kunnen spelen in de mobiliteit en op de langere termijn de gebouwde omgeving. Voor enkele bedrijven binnen onze gemeente zal waterstof belangrijk zijn richting een aardgas-vrije toekomst, met name als elektrificatie lastig of onmogelijk is. Om goed in te spelen op de ontwikkelingen, is Groningen nauw betrokken bij kennisontwikkeling en economische ontwikkelingen op dit vlak. Als gemeente hebben we in 2021 belangrijke vooruitgang geboekt:

  • Aan de Bornholmstraat is een openbaar tankstation voor waterstof geopend;
  • Aan de Peizerweg heeft Shell een tankstation gerealiseerd voor waterstof, voor de bussen van QBuzz die op waterstof gaan rijden. Dit station is tevens in 2021 geopend;
  • Europees project Heavenn is inmiddels in volle gang:
    • Met ongeveer 30 partners, met name uit de regio, werken we aan de ontwikkeling van de waterstofeconomie in Noord-Nederland;
    • Een deel van ons wagenpark wordt omgebouwd naar waterstof. Hiermee wordt ons wagenpark verder verduurzaamd. De focus ligt op transport naar de binnenstad. Bijvoorbeeld door de aanschaf van meer vuilniswagens en veegwagens op waterstof. In 2021 zijn 4 vrachtwagens en 4 bestelbussen besteld, onder de koepel van Heavenn;
    • De mogelijkheden worden onderzocht om voor de gebouwverwarming aan de Duinkerkenstraat waterstof in te zetten. De waterstof zal geproduceerd worden uit lokaal opgewekte zonne-energie.
  • Als gemeente nemen we tevens deel aan het Interreg North Sea project Hytrec2. Onze bijdrage in dit project bestaat onder andere uit enkele waterstof personenwagens, busjes, vuilniswagens en een werkboot op waterstof. Mede vanuit dit project zal tevens een documentaire gemaakt worden die in 2022 getoond zal worden bij RTL Transportwereld;
  • Daarnaast nemen we deel aan het Interreg North West Europe project HECTOR. Binnen dit project schaft de gemeente een vuilniswagen aan op waterstof. Trainingen van het personeel vormen een belangrijke schakel in het goed laten functioneren van de voertuigen;
  • Ook nemen we deel aan het Horizon 2021 project Revive waarbinnen we onder andere 3 vuilniswagens zullen leveren.

Met ons wagenpark zetten we hiermee stevig in op waterstofontwikkelingen. Zo’n 20% van ons wagenpark bestaat straks uit waterstof aangedreven voertuigen. In de bedrijfsvoering wordt nu aandacht besteed aan het goed laten functioneren van deze waterstofvoertuigen. Met innovaties komen we opstartproblemen tegen. De chauffeurs en monteurs hebben ook tijd nodig om te leren werken met deze voertuigen. In 2022 zal dan ook veel aandacht besteed worden aan trainingen, opbouw van kennis en ervaring met deze voertuigen. Ook wordt hierbij kennis en ervaring uitgewisseld met andere partners in de projecten waar we aan deelnemen.

Conclusie

Wat waterstof betreft loopt Groningen voorop in Nederland met voertuigen op waterstof. Dit is mogelijk door nauwe samenwerking met onze kennisinstellingen en andere partners. Zo verbinden we de energietransitie nadrukkelijk met kennisontwikkeling, innovatie en economische ontwikkeling.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18