Deelprogramma 4.2: Passende ondersteuning en zorg

4.2.3 Interventies veilig opgroeien

Ouders hebben in de opvoeding de eerste verantwoordelijkheid. Maar ook familieleden, leerkrachten, vrienden, buren en sportbegeleiders spelen een rol. Samen zorgen ze voor 'opvoedkracht'. Waar nodig en mogelijk bieden we ondersteuning. Dat doen we zo vroeg mogelijk waarbij het gezin en de jeugdige in het dagelijks leven centraal staan. Hierbij werken wij aan preventie door zowel vroegsignalering te bevorderen als voorwaarden te creëren die bijdragen aan een positieve leefomgeving. Daar waar onveilige situaties toch ontstaan plegen wij effectieve interventies in het kader van onze aanpak Kindermishandeling.
In Groningen geven we deze aanpak hoge prioriteit, want alle kinderen hebben recht op een veilige leefomgeving. Tevens merken we hierbij op dat kindermishandeling hoge maatschappelijke kosten met zich meebrengt, want slachtoffers doen een groter beroep op gezondheidszorg en hulpverlening en lopen een sterk verhoogd risico om later opnieuw slachtoffer of pleger te worden van huiselijk geweld. De veiligheid van kinderen is daarom voor ons een thema met grote maatschappelijke urgentie en we willen op verschillende niveaus op de kwaliteit van de aanpak sturen, zowel preventief als curatief.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren

Rekening

2019

Rekening

2020

Begroting

2021

Rekening

2021

Aantal machtigingen tot uithuisplaatsing *

59

99

< 70

73

Aantal op de wachtlijst Veilig Thuis
(gem. per maand)

79

123

< 10

76

Aantal beschermingsonderzoeken door de Raad voor de Kinderbescherming rondom opvoedingsproblemen

186

148

< 180

n.n.b.

Aantal meldingen bij Veilig Thuis kindermishandeling

826

821

> 700

778

* dit betreft het aantal machtigingen bij Jeugdbescherming Noord

Wat wilden we bereiken in 2021?

Het bevorderen van een veilige leefomgeving voor kinderen heeft voor ons grote prioriteit. Samen met alle betrokken partijen vanuit zorg en veiligheid realiseren we een duurzame aanpak, die we gezamenlijk hebben geformuleerd in het regionale actieplan Geweld hoort nergens thuis. De maatregelen zijn enerzijds gericht op signalering en melding van kindermishandeling en anderzijds op een effectieve aanpak.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • Faciliteren Veilig Thuis met extra aandacht voor aanpak van de wachtlijsten en in samenwerking met lokale teams versneld inzetten op meldingen;
  • faciliteren specifieke kindhulpverlening bij een huisverbod en de chatfunctie bij Veilig Thuis;
  • Ontwikkelen van samenwerkingsafspraken tussen lokale (WIJ) teams en Veilig Thuis;
  • Faciliteren van de gemeentelijk aandachtsfunctionaris kindermishandeling;
  • zie verder ook paragraaf 4.2.4. Beschermd Wonen, Opvang en Huiselijk Geweld ;
  • kinderen van kwetsbare gezinnen konden tijdens de lockdowns gebruik maken van de noodopvang op scholen.

De beschikbare middelen voor de Aanpak Kindermishandeling zijn ingezet op preventie met de focus op het signaleren en bespreekbaar maken van kindermishandeling. In dit kader hebben wij het afgelopen jaar de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • netwerkbijeenkomsten en trainingen over de meldcode, gespreksvoering en traumasensitief werken voor collega’s, professionals uit zorg, onderwijs, kinderopvang en vrijwilligers;
  • Expositie ‘WIJ.. doorbreken de cirkel van geweld’ en de publiekscampagne tijdens de Week tegen Kindermishandeling.

Conclusie

De nadruk die we leggen op signaleren en bespreekbaar maken van kindermishandeling blijft hard nodig in diverse sectoren van de samenleving. Tegelijkertijd waren de wachtlijsten bij Veilig Thuis ook afgelopen jaar een knelpunt waardoor de hulp aan gezinnen vertraagd tot stand kwam. De wachtlijsten zijn het gevolg van een grote piek in meldingen gedurende de zomer, ziekte en verloop van personeel. Veilig Thuis heeft hiervoor diverse maatregelen genomen (uitbreiding capaciteit, meer efficiency in het werkproces) en in december is opnieuw extra personeel aangetrokken voor een apart wachtlijst-team. Daarnaast gaan we komend jaar inzetten op versterking van de aanpak in de WIJ-teams.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18