Deelprogramma 1.2: Inkomen en armoedeverlichting

1.2.2 Armoede- en minimabeleid

Met het ontwikkelplan Toekomst met perspectief is per 2020 een nieuwe richting aan het armoedebeleid gegeven: de aanpak van generatiearmoede. In 2030 willen we voor wat betreft het percentage kinderen in armoede in vergelijking met andere grotere gemeenten op het landelijk gemiddelde zitten. Dit willen we bereiken met onder meer de inzet van ervaringsdeskundigheid, het meer armoedebewust maken van de eigen organisatie en de mobilisatie van de samenleving vooral daar waar het om verlichtende activiteiten gaat.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator(en)

Rekening

2019

Rekening

2020

Begroting
 2021

Rekening
2021

Aantal verstrekte inkomensondersteunende
 voorzieningen

25.477

-

Stijging

Daling

Aantal huishoudens met een bijstandsuitkering die behoren tot de 'nieuwe' instroom van langdurige (4 jaar of langer) die zich in een financieel afhankelijke situatie bevinden.

_

20

Stabiel

72

Aantal huishoudens met een bijstandsuitkering die uitstromen uit een langdurige (4 jaar of langer) financieel afhankelijke situatie

-

197-

Stabiel

762

Het % bijstandshuishoudens dat gebruik maakt van 1 of meerdere inkomensregelingen

Stabiel

96,51%

Stijging

75,17%

Wat wilden we bereiken in 2021?

We streefden ernaar om de bijstandsafhankelijke situatie van mensen zo kort mogelijk te laten duren, omdat langdurig op een minimuminkomen verblijven op meerdere leefgebieden negatieve gevolgen heeft. Met het Werkprogramma 2020 - 2022 hebben we hieraan willen bijdragen. Tegengaan van niet-gebruik van de bijstand is een meerjarig doel. Daarom is onze ambitie dat het gebruik minstens stabiel blijft.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • Diverse projecten binnen het Werkprogramma, zoals Pilot Oost , inzet van Mobility Mentoring, premie op werk, verstrekken van praktijkverklaringen MBO en het Talentperron;
  • Ook tijdens de lockdown zorgen voor een zo laagdrempelig mogelijke toegang tot voorzieningen;
  • Regelingen vereenvoudigen door de Vergoeding ouderbijdrage schoolfonds (VOS) om te zetten naar een subsidie aan schoolbesturen;
  • Begin project Kappen Regelingenwoud, met als doel om regelingen eenvoudiger en toegankelijk te maken.
  • We hebben uitvoering gegeven aan de TONK.
  • We hebben 2021 de mogelijkheden voor de Sociale Investeringsexplotatie (SIEX) verkend.

 

Conclusie

Het is ons gelukt om met verschillende effectieve projecten mensen in een langdurige uitkeringssituatie te laten uitstromen. In het coronajaar 2021 is het gebruik van inkomensondersteunende regelingen wel afgenomen, zowel per aantal verstrekkingen als per aantal huishoudens dat ervan gebruik maakt. Minder mensen maken gebruik van de collectieve verzekering voor minima van Menzis. De afname in het gebruik van bijzondere bijstand in de afgelopen jaren heeft zich voortgezet. In 2022 willen we daarom inzetten op het vereenvoudigen en toegankelijker maken van regelingen.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18