Deelprogramma 10.4: Fysieke veiligheid

10.4.1 Veiligheidsregio Groningen

De Gemeente Groningen maakt deel uit van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen (VRG). Het is een organisatie waarin brandweer, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), Gemeentelijke Kolom Groningen (GKG) en crisisbeheersing samenwerken. Op het gebied van crisisbeheersing werkt VRG samen met de partners in crisisbeheersing (een samenwerkingsverband met politie, defensie, waterschappen, OM en omgevingsdienst) en andere overheidsorganisaties, bedrijven en maatschappelijke partners.
De Veiligheidsregio Groningen heeft een breed scala aan taken op het terrein van brandweerzorg en rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Wat wilden we bereiken in 2021?

  • We zetten in op het voorkomen, beperken en bestrijden van incidenten en rampen.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat niet alle beoogde doelstellingen konden worden uitgevoerd, maar heeft wel een positief effect gehad op de ontwikkeling van de Crisisorganisatie en de samenwerking met de ketenpartners. De uitgangspunten zijn opgenomen in de Uitvoeringsregeling Regionaal Crisisplan;
  • Cybercriminaliteit kreeg in 2021 veel aandacht door concrete cyberdreiging;
  • Er is verder invulling gegeven aan de visie brandweerzorg 2030. Eind 2021 zijn de gemeenten geïnformeerd over de stand van zaken.

Conclusie

De coronacrisis heeft net als in 2020 ook in 2021 een grote stempel gedrukt op werkzaamheden van de VRG. De VRG heeft hard gewerkt aan het verminderen van risico’s en aan de voorbereiding op mogelijke crises en stond klaar tijdens noodsituaties. Naast de coronacrisis was de VRG onder andere betrokken bij managen van de gaswinnings- en aardbevingsproblematiek, de vluchtelingenproblematiek en een dreigende cyberaanval.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18