Deelprogramma 10.3: Integriteit en veiligheid

10.3.3 (Vergunde) prostitutie

De gemeente Groningen kent één raamprostitutiegebied, de Nieuwstad, met in totaal 43 panden en 105 ramen. Het prostitutiebeleid bevat barrières tegen mensenhandel en uitbuiting; de minimumleeftijd voor sekswerkers is 21 jaar, ze zijn verplicht een intakegesprek te hebben alvorens men in Groningen mag werken, ze mogen maximaal 11 uur per etmaal werken en exploitanten moeten een bedrijfsplan overleggen.
Vanuit ons prostitutiebeleid werken wij actief, samen met onze ketenpartners, aan het verbinden en optimaliseren van de samenwerking tussen de domeinen veiligheid, toezicht, handhaving, zorg en hulpverlening. Het doel dat wij hierin nastreven is om misstanden in de seksbranche in Groningen aan te pakken en de positie van sekswerkers te verbeteren.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator(en)

Rekening

2019

Rekening

2020

Begroting
 2021

Rekening
2021

Aantal bestuurlijke maatregelen in de vergunde prostitutie

0

0

8

0

Aantal bestuurlijke maatregelen in de illegale prostitutie

25

26

25

32

Wat wilden we bereiken in 2021?

  • Een gereguleerde vergunde seksbranche met adequaat toezicht en handhaving;
  • Een afname van de niet vergunde prostitutie en illegale prostitutie;
  • Adequate ondersteuning van sekswerkers.

Wat hebben we hier voor gedaan?

We hebben bestuurlijk toezicht gehouden op de seksbranche. Op het gebied van zorg- en ondersteuning bewijst de doorontwikkeling van de huiskamer naar een meeting point voor sekswerkers zijn meerwaarde.

Conclusie

Het hebben van zicht, het signaleren van misstanden en het organiseren van een passende opvolging is een complexe (integrale) opgave die voortdurend onze aandacht heeft. Door de coronacrisis en het verbod op sekswerk hebben we beperkt toezicht kunnen houden op de seksbranche. Een van de kenmerken rondom prostitutie is dat een deel van de activiteiten, om uiteenlopende redenen, (bewust) uit het zicht zijn gehouden. Redenen hiervoor kunnen worden gevonden in het stigma dat berust op sekswerk, maar ook kan er sprake zijn van misstanden. Daarom blijven we investeren op reguleren, zicht houden en ondersteunen van sekswerkers. Met het oog op de invoering van de landelijke wetgeving WRS (de Wet Regulering Sekswerk), dat het nieuwe kabinet in haar coalitieakkoord 2021-2025 “Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst” heeft opgenomen, herijken we ons prostitutiebeleid om hier goed bij aan te sluiten.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18