Deelprogramma 10.3: Integriteit en veiligheid

10.3.1 Ondermijnende of georganiseerde criminaliteit

Ondermijnende criminaliteit bedreigt de integriteit van onze Groninger samenleving. Het gaat om zwaardere, georganiseerde vormen van criminaliteit, die niet of nauwelijks zichtbaar zijn met veelal een financieel motief als leidraad. Binnen de geïntegreerde aanpak van ondermijnende criminaliteit ligt het accent op de lokaal (en regionaal) bepaalde prioriteiten zoals drugscriminaliteit, witwassen, misbruik en fraude in de vastgoedsector, mensenhandel en uitbuiting.

Traditionele vormen van criminaliteit raken verder steeds meer verweven met digitale criminaliteit. Daarom is het van belang om te investeren in maatschappelijke weerbaarheid bij de groeiende dreiging van cybercriminaliteit.

Wat wilden we bereiken in 2021?

We wilden de weerbaarheid van onze interne organisatie versterken door middel van trainingen;
We blijven daarnaast inzetten op zichtbaarheid en interventiekracht door branchegerichte of thematische actiedagen te organiseren. Samen met onze partners gaan we het geografisch ondermijningsbeeld actualiseren om te beoordelen of onze prioritaire thema’s moeten worden aangepast.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • We hebben onze gemeentelijke BOA’s getraind in de weerbaarheid tegen ondermijning en het signaleren van ondermijning;
  • We hebben uiteenlopende interventies gepleegd: We hebben 112 garageboxen gecontroleerd verdeeld over 5 integrale controles met veiligheidspartners, we hebben 4 vestigingen in het kader van branchegerichte controles gecontroleerd, verdeeld over 2 controles en we hebben 5 ondermijningssignalen opgewerkt tot onderzoeken in het Regionaal Informatie-en Expertisecentrum;
  • We hebben de Wet Bibob uitgevoerd conform vastgesteld beleid. In 2021 hebben we in 8 zaken advies gevraagd en gekregen van het Landelijk Bureau Bibob, met allen een conclusie ‘ernstig gevaar’. Het College heeft op basis hiervan 6 vergunningen geweigerd. Twee vergunningaanvragen zijn ingetrokken tijdens de Bibob-procedure. Alle zaken hadden betrekking Wabo-vergunningen voor bouwen. Door de toepassing van de Bibob-procedure hebben we mogelijk schadelijke effecten van malafide investeringen in vastgoed voorkomen;
  • We zijn een breed onderzoek gestart naar de verschijningsvormen, risico's en ontwikkelingen op het gebied van ondermijning in Groningen.

Conclusie

Ondanks onze maatregelen zien we dat er moeilijk grip te krijgen is op ondermijning in Groningen. De Groningse drugshandel is veelzijdig, winstgevend en veroorzaakt sociale schade door rekrutering en klantenwerving. In de vastgoedsector zien we infiltratie van ondermijnende criminaliteit. Ten slotte verhardt de criminaliteit met jonge daders die (steek)wapens inzetten. De crisis biedt een grotere voedingsbodem voor ondermijning en (drugs-)criminaliteit door verslechterende omstandigheden bij sociaal kwetsbare personen, gezinnen en ondernemers. Zij worden een gemakkelijk doelwit voor de georganiseerde criminaliteit. Het risico van ondermijnende activiteiten in vastgoed is ook verder toegenomen. De urgentie groeit voor een sociaal offensief van vele partijen om ondermijning als breed maatschappelijk probleem aan te kunnen pakken.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18