De gemeente Groningen blijft groeien. Ondanks de coronacrisis die in 2020 begon blijft de druk op de woningmarkt onveranderd groot en er zijn ook nog geen tekenen dat de druk op korte termijn zal afnemen. Ook in 2021 hebben we gezien dat woningprijzen blijven stijgen en is het aanbod nog verder afgenomen. De opgaven uit de woonvisie 'Een thuis voor iedereen' van 2020 blijven dan ook onverkort gelden. In deze woonvisie hebben we de belangrijkste opgaven voor de komende jaren gedefinieerd. Deze opgaven zijn:
- Bouwen, bouwen en nog eens bouwen maar wel met kwaliteit;
- Binden door samenwerking;
- Publieke regie en sturing: een gemeente voor iedereen;
- Groningen en de Regio: verstedelijkingsstrategie;
- Nieuwe focus op doelgroepen.
Een groot deel van de groei moet landen in onze ontwikkelgebieden zoals Stadshavens, Suikerzijde, de Held 3 en Meerstad. In 2021 zijn wederom belangrijke vervolgstappen gezet. Zo is voor de Suikerzijde het bestemmingsplan vastgesteld. Afhankelijk van het verloop van de beroepsprocedures rondom de natuurwetgeving verwachten we in 2023 te kunnen starten met de bouw van de eerste woningen. Meerstad groeit hard, zo hard zelfs dat we binnenkort ‘uitverkocht’ dreigen te raken. Er is op de korte termijn meer plancapaciteit noodzakelijk om in de behoefte te kunnen voorzien. Daarom is gestart met een actualisatie van het Masterplan Meerstad. Voor de Reitdiepzone is ontwerpstructuurvisie en de Milieueffectrapportage voor circa 2.300 woningen opgesteld. De ontwikkeling van de ALO locatie is in 2021 via een aanbesteding gegund aan MWPO met het plan HOLT. In HOLT wordt ruimte geboden aan 320 woningen gecombineerd met een aanzienlijk commercieel programma met een mix van kantoren, medische bedrijven, horeca en hotel waardoor een heel nieuw levendig gebied ontstaat.
In 2021 leverden we opnieuw een recordaantal woningen op. In totaal werden bijna 2.500 nieuwe woningen gebouwd. Dit zijn er bijna 500 meer dan vorig jaar. Daarbovenop zijn er nog 982 woningen toegevoegd aan de bestaande voorraad door onder andere transformatie, splitsingen of administratieve correcties. De bruto woningvoorraadontwikkeling komt hiermee uit op een kleine 3.500 woningen. In 2021 zijn er 988 woningen onttrokken aan de woningvoorraad, waaronder 161 woningen door sloop. De netto voorraadontwikkeling in 2021 komt uit op een plus van bijna 2.500 woningen. In de sociale huur werden 978 woningen gerealiseerd (door corporaties en de markt).
In het kader van meer sturing op de woningmarkt stelden we in 2021 de opkoopbescherming in. Deze bescherming geldt voor huizen met een WOZ-waarde tot 305.000 euro. Door de opkoopbescherming kunnen woningen niet meer opgekocht worden om (duur) te gaan verhuren. Zo blijven woningen betaalbaar en krijgen starters meer kansen. De opkoopbescherming is per 1 maart 2022 ingevoerd.
Op het gebied van wonen, zorg en welzijn is het speerpunt van de woonvisie om de samenwerking tussen de gemeente, woningbouwcorporaties en zorgaanbieders verder te intensiveren en beter te focussen op kwetsbare doelgroepen. In afstemming met deze partijen hebben we in 2021 een woonzorg-analyse uitgevoerd en op basis van deze analyse is een woonzorg-visie opgesteld die in februari 2022 door de Raad is vastgesteld.
Tot slot zijn we in 2021 begonnen met de manifestatie Bouw Anders. Met de manifestatie willen we een impuls geven aan de forse Groninger woningbouwopgave. De focus ligt op kwaliteit en betaalbaarheid. Kwaliteit in architectuur, leefomgeving en typologie. Daarnaast zijn de eerste gesprekken geweest met marktpartijen en corporaties over het maken van een woonakkoord en het sluiten van een maatschappelijke coalitie om gezamenlijk de schouders te zetten onder niet alleen de grote woningbouwopgave, maar ook onze opgaven op het gebied van bijvoorbeeld energie en klimaat.