De impact van de corona pandemie was stevig maar niet eenduidig. Bij meerdere doelgroepen zagen we op alle leefgebieden een toename van zwaardere problematiek. Het aantal mensen op de wachtlijsten bij zorgaanbieders is toegenomen. Eenzaamheid is toegenomen onder zowel ouderen als jongeren en mantelzorgers raakten overbelast. Stichting WIJ Groningen heeft extra jeugd- en jongerenwerk ingezet om jongerenproblematiek beheersbaar te houden. Onze basisvoorzieningen zoals buurthuizen raakten financieel in zwaar weer wat we met extra steunmaatregelen zoveel mogelijk hebben opgevangen. Anderzijds bleven we ook in 2021 zien dat Groningers elkaar willen helpen en dat mooie initiatieven ontstonden. De geestelijke gezondheidszorg geeft ook aan op een deel van de clientèle positieve effecten te zien vanwege meer regelmaat en een minder jachtige samenleving.
De mentale druk bij jongeren en jongvolwassenen is zeker door de lockdown aan het einde van 2021 een nog groter probleem geworden. Ook in andere leeftijdsgroepen zagen we meer gevoelens van angst, stress, somberheid en eenzaamheid. De verwachte economische terugval, die bepaalde bevolkingsgroepen extra raakte, zette de mentale gezondheid nog verder onder druk. Anderzijds hebben we in 2021 geen stijging van het aantal dak- en thuislozen kunnen ontdekken en is ook het aantal meldingen huiselijk geweld Bij Veilig Thuis Groningen niet toegenomen, maar desalniettemin hoog. Ook de cijfers met betrekking tot suïcide lieten geen stijgende lijn zien. In deze sectoren (veilig thuis, maatschappelijke opvang, ggz) speelde wel vergrote werkdruk en personeelstekort vanwege hoog (corona)ziekteverzuim. Ook was bij de sectoren MO, BW, aanpak huiselijk geweld en vrouwenopvang de doorstroom naar andere passende huisvesting een groeiend probleem. Daardoor bleven mensen langer in de voorzieningen en raakten voorzieningen overvol.
Coronaperspectiefplan; ‘Iedereen doet weer mee in 050’
Als gemeente hebben we samen met onze partners in 2021 een enorme inspanning geleverd om de negatieve sociale effecten van de coronacrisis op de inwoners en de samenleving zo veel mogelijk te dempen. Er zijn verschillende maatregelen getroffen en acties ingezet. Het Sociaal Perspectiefplan Corona ‘Iedereen doet mee in 050’ is aanvullend op deze maatregelen en acties.
In de zomer van 2021 hebben we met verschillende partners (zorg, onderwijs, sport en cultuur) ons ingezet om de sociale cohesie en basis te versterken langs 3 lijnen; Meedoen & Participeren, Veerkracht & Zorg en Gezonde & actieve leefstijl.
In Q4 van 2021 hebben we de tijd genomen om te onderzoeken waar de samenleving echt behoefte aan heeft en is duidelijk geworden dat de corona maatregelen als contrast vloeistof hebben gediend voor bestaande problematiek.