Deelprogramma 10.1: Veilige woon- en leefomgeving

10.1.1 Veel voorkomende criminaliteit

Onder veelvoorkomende criminaliteit verstaan we woninginbraken, fietsendiefstal, cybercriminaliteit. In de afgelopen jaren hebben we een aantal acties ondernomen, zoals (preventieve acties bij) zakkenrollerij en fietsendiefstal.

Wat wilden we bereiken in 2021?

  • Een continuering van een dalend aantal slachtoffers van de verschillende vormen van veelvoorkomende criminaliteit;
  • Samen met ketenpartners adequaat kunnen handelen wanneer andere vormen van veelvoorkomende criminaliteit plotseling de kop opsteken.

Wat hebben we hier voor gedaan?

Woninginbraken:
Er wordt actief contact gezocht met slachtoffers van woninginbraken met het aanbod voor een gratis inbraakpreventie-advies. We zetten landelijk campagnemateriaal in om bewoners te attenderen op manieren om de kans op inbraken te verlagen en er is een buurtpreventieteam actief in Vinkhuizen. Het aantal woninginbraken in 2021 is gedaald naar 375.

Cybercriminaliteit en digitale weerbaarheid:

  • Omdat cybercrisisbeheersing andere inzichten vraagt dan crisisbeheersing in de fysieke ruimte is een start gemaakt met cybercrisisoefeningen in samenwerking met de Veiligheidsregio Groningen. Op deze manier wordt de crisisorganisatie op lerende wijze cyberaware gemaakt;
  • We hebben vragen over cybercriminaliteit in de veiligheidsmonitor opgenomen;
  • We hebben inzicht verkregen in aantallen aangiften. In 2021 zijn 1023 registraties van cybercriminaliteit opgetekend;
  • Er zijn weerbaarheidsprogramma’s voor bewoners en ondernemers ontwikkeld;
  • Er is een regionale samenwerking opgestart in Noord Nederland, inclusief verstrekking van een gezamenlijke opdracht voor wetenschappelijk onderzoek naar de link tussen cybercriminaliteit en jeugdgroepen.

Conclusie

De ingezette aanpak woninginbraken blijkt te werken, waarbij de invloed van het thuiswerken als gevolg van coronacrisis ook van invloed is geweest op de daling.
Cybercriminaliteit groeit in 2021 exponentieel en de verwachting is dat deze toename doorzet in 2022. We hebben - samen met onze ketenpartners - stevig ingezet op het vergroten van digitale veiligheid door onze eigen organisatie weerbaarder te maken op het gebied van cyber, maar ook door de cyberweerbaarheid van onze inwoners en ondernemers een impuls te geven door trainingen, bijeenkomsten en campagnes. Het vergroten van onze weerbaarheid en paraatheid, om met cybercrisis om te kunnen gaan en om cybercriminaliteit te bestrijden en die te voorkomen, wordt steeds urgenter.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18