Deelprogramma 9.2 Afvalinzameling en -verwerking

9.2.1 Afval inzamelen en verwerken

De gemeente Groningen zamelt het afval zelf in. De verwerking hebben we uitbesteed aan derden. We hebben een inzamelstructuur voor efficiënte en gescheiden inzameling. Daarnaast werken we met communicatie en participatie aan het verminderen van de hoeveelheid afval en het verder verbeteren van de gescheiden inzameling.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator(en)

Rekening

2019

Rekening

2020

Begroting
 2021

Rekening
2021

Kg fijn huishoudelijk restafval per inwoner per jaar

-

-

141

146

Wat wilden we bereiken in 2021?

We wilden:

  • Zo hoogwaardig mogelijke scheiding en hergebruik van grondstoffen in onze afvalstromen;
  • Vermindering van de hoeveelheid restafval per inwoner;
  • Verbetering van de gescheiden inzameling (door een effect van onder andere extra voorzieningen);
  • Verbetering van de mate van hergebruik of nuttige toepassing van materialen;
  • Vermindering van de hoeveelheid zwerfafval en bijplaatsingen rond ondergrondse containers;
  • Geharmoniseerd afvalbeleid, voorzieningenniveau en tariefstructuur;
  • Definitieve afspraken/besluitvorming over de verwerking van majeure stromen per 2022 (restafval, GFT en grofvuil).

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • We zijn gestart met uitbreiding voorzieningen;
  • Onderzoek gestart naar toegangscontrole op afvalbrengstations;
  • De procedure tot aanpassing van de Afvalstoffenverordening gestart;
  • Doorgegaan met de publiekscampagne Haal alles uit je afval. Daarnaast hebben wij eind 2021 de ‘Week van de afval’ georganiseerd waarbij de gemeente in gesprek ging met inwoners;
  •  Burgerparticipatie (Lentekriebels, wijkmilieustraten, zwerfafvalteams) ondersteund en gefaciliteerd. Zie ook de paragraaf 2: Duurzaamheid ..

Conclusie

In 2021 is de hoeveelheid restafval ten opzichte van 2020 met 1% gestegen, mogelijk vanwege corona. Het grofvuil is met 2% gedaald en beter gescheiden op de afvalbrengstations. De stijging van afval zien we ook terug bij andere afvalsoorten zoals GFT en papier. Door corona zijn de afvalbrengstations zeer druk bezocht en het thuiswerken zorgt voor een verschuiving van bedrijfsafval naar huishoudelijk afval. Het scheidingspercentage schommelt al jaren rond de 60%. In 2021 is het percentage 62%.

Het huishoudelijk restafval wordt nagescheiden in de nascheidingsfabriek. Hierdoor ontstaan hoogwaardige stromen voor hergebruik, zoals kunststof, blik en organisch materiaal. Daarnaast is er in 2021 gestart met het plaatsen van extra voorzieningen, bijvoorbeeld het uitzetten van 18.000 papiermini’s en het plaatsen van extra textiel- glas- en papiercontainers op centrale locaties, wat ertoe heeft geleid dat het scheidingsresultaat van papier met 5% is gestegen. We verwachten door een betere nascheiding en de extra voorzieningen dat de stijgende lijn zich doorzet in 2022.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18