Deelprogramma 8.3: Wonen en zorg

8.3.2 Bijzondere woonvormen

We willen bijzondere woonvormen faciliteren. Het faciliteren van bijzondere woonvormen kan op vele manieren: adviseren, grond ter beschikking stellen, laten meeliften op communicatie, enthousiasmeren, draagvlak creëren, risico’s van plantontwikkeling verkleinen. Ook kunnen we locaties in de gemeente en initiatieven van investeerders matchen.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator(en)

Rekening

2019

Rekening

2020

Begroting
 2021

Rekening
2021

Aantal in voorbereiding zijnde projecten voor bijzondere woonvormen.

-

6

6

3

Aantal woningen behorende bij de projecten bijzondere woonvormen.

-

216

248

77

Wat wilden we bereiken in 2021?

We vinden het belangrijk dat onze bewoners zelfredzaam en samenredzaam kunnen zijn. Kwetsbare groepen moeten volwaardig mee kunnen doen in de woningmarkt. Toegankelijkheid moet de norm zijn, zowel voor de woning als de woonomgeving. We willen alle doelgroepen in een gezonde mix een plek bieden in onze wijken en dorpen. Met een gedifferentieerd woningaanbod en voldoende passende en betaalbare woningen willen we de kwetsbare doelgroepen in onze gemeente zo goed mogelijk bedienen. Daarnaast blijven we initiatieven op het gebied van ouderenhuisvesting matchen met locaties.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • Er zijn in Groningen in de afgelopen jaren diverse bijzondere woonvormen gerealiseerd. Het gaat bij deze vraag om het ‘aantal in voorbereiding zijnde projecten voor bijzondere woonvormen’. Denk hierbij aan projecten voor wonen met zorg en/of begeleiding, maar ook aan stadsnomaden.
  • Voor de doelgroep stadsnomaden zijn in 2021 twee locaties aan de Aduarderdiepsterweg door het college aangewezen om nader uit te werken, waar gedurende het jaar aan is gewerkt.
  • Voor een oudere doelgroep die graag gemeenschappelijk wil wonen is er in 2021 met behulp van de gemeente een procesbegeleider aangesteld die de initiatiefnemers in Garmerwolde ondersteunt bij de verdere uitwerking van hun initiatief.
  • Naast deze locaties wordt er volop nagedacht over bijzondere woonvormen voor o.a. ouderen. Zo heeft gemeente Groningen in 2021 gewerkt aan een steunpunt woon coöperaties voor mensen met initiatieven en ideeën hieromtrent.
  • Wij zijn met de corporaties aan het onderzoeken hoe in de komende jaren 500 tot 1000 flexibele tijdelijke woningen voor urgente woningzoekers kunnen neerzetten. Dit moet er toe leiden dat in 2022 de eerste tijdelijke woningen opgeleverd worden. Daarnaast hebben wij in 2021 een locatie aan de Aduarderdiepsterweg 19 aangewezen voor Stadsnomaden. Het is de bedoeling om daar in 2022 circa 25 plekken aan te bieden. Daarnaast hopen in 2022 nog een tweede locatie te vinden. Hiervoor zijn verschillende opties in beeld. In het Westerpark kunnen maximaal Tiny Houses worden gebouwd. De eerste bewoners wonen hier ondertussen. Deze mogen hier 10 jaar blijven staan. In 2023 moet een tweede project gerealiseerd worden in Meerstad;
  • Met het project Skaeve Huse wordt gewerkt aan het realiseren van een woonvorm voor mensen waar het bestaande aanbod aan woonvormen niet passend is. Skaeve Huse moet deze mensen, die vaak zijn geconfronteerd met meerdere tegenslagen in het leven en kampen met psychiatrische en/of verslavingsproblematiek, een thuis en een hernieuwd perspectief bieden. Vanwege de ontwikkelingen in Meerstad is de locatie tijdelijk beschikbaar voor een maximale periode van 10 jaar. Bij dit voorstel ontstond veel weerstand in de directe buurt en de wijde omgeving. Daarom zijn allerlei afspraken in de maak over het beheer, waar wij de omwonenden ook bij betrekken. Het voornemen is nog steeds dat de eerste bewoners hier in 2023 gaan wonen;
  • We hebben, met de woningbouwcorporaties, ons beleid ten aanzien van woonruimteverdeling en woonurgentie bijgesteld. Zo zijn afspraken met betrekking tot uitstroom uit de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen aan de regelingen toegevoegd;
  • We hebben een uitstroomtafel Beschermd Wonen ingericht en operationeel gemaakt, waar vertegenwoordigers uit het woon-, zorg- en gemeentelijk domein samenwerken om knelpunten die uitstroom naar vormen van zelfstandig wonen belemmeren, zoveel mogelijk weg te nemen;

Conclusie

In 2021 zijn diverse stappen gezet en er is volop gewerkt aan het doel van een gedifferentieerd woningaanbod en voldoende passende en betaalbare woningen voor kwetsbare doelgroepen. Zoals te lezen bij bovenstaande acties ging de aandacht onder meer uit naar urgente woningzoekenden, de uitstroom uit beschermd wonen, het realiseren van Skaeve huse en het ondersteunen van een initiatief voor meergeneratiewoningen. Deze lijn wordt in 2022 voortgezet.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18