Deelprogramma 5.1: Sportieve infrastructuur

5.1.2 Faciliteren verenigingen: samenwerking en vitaliteit

De gemeente telt samen ruim 335 sportverenigingen die ongeveer 70 verschillende sporten aanbieden. Behalve voor het sporten zelf zijn de sportverenigingen ook van grote sociale betekenis. Voor sportverenigingen zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. Om de verenigingen goed te kunnen faciliteren, hebben we regelmatig overleg met de Sportkoepel, belangenbehartiger van de amateursportverenigingen.

We stimuleren vitale sportverenigingen om zich open te stellen voor een breed publiek en om samenwerking te zoeken met elkaar, andere sportaanbieders, met de buurt, school of zorginstelling. Met sporten en bewegen leveren we een substantiële bijdrage aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen mee kan doen.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicator(en)

Rekening
2019

Rekening
2020

Begroting
 2021

Rekening
2021

Klanttevredenheid besturen verenigingen (en instellingen) over de sportaccommodaties en de dienst -verlening door Sport050

8,6

-

8

-*

* opzet klanttevredenheidsonderzoek is gewijzigd. Zie 'wat hebben we hiervoor gedaan'.

Wat wilden we bereiken in 2021?

We wilden voor iedere Groninger een passende en aantrekkelijke manier om te sporten en te bewegen. De gemeente zorgt voor de infrastructuur. De gemeente kent vele sportaanbieders via verenigingen en commerciële aanbieders. We vinden het dan ook belangrijk om de sportaanbieders in Groningen goed te faciliteren. Sport050 is het platform voor sportend Groningen. Voor de communicatie over het Gronings Sportakkoord gebruiken we ook het platform Sport050.nl.

Wat hebben we hier voor gedaan?

  • Verenigingsondersteuning door Huis voor de Sport Groningen in een andere vorm* gecontinueerd;
  • Regulier overleg gevoerd met de Sportkoepel en de Adviescommissie voor de sport;
  • Samen met de partners uitvoering gegeven aan het Gronings Sportakkoord;
  • Het klantentevredenheidsonderzoek heeft een nieuwe vorm. De klanttevredenheid kan doorlopend kenbaar gemaakt worden. In november 2022 zal het eerste onderzoeksrapport opgemaakt worden;
  • Haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor sportparkmanagement op sportpark Corpus de Hoorn en omgeving en gestart met sportparkmanagement op dit sportpark;
  • Uitvoering van de motie 'Kom weer in beweging met behulp van ondernemende sportaanbieders!'

* Verenigingsondersteuning, zoals altijd uitgevoerd door Huis voor de Sport Groningen, wordt voortgezet en gefinancierd uit de mogelijkheden van de sportlijn van het Nationaal Sportakkoord. Met de vouchers voor procesbegeleiding en een thematisch ondersteuningsaanbod kunnen clubs zelf ondersteuning/begeleiding vragen. Vanuit de gemeente zetten we in op sportparkmanagement.

Conclusie

We zijn in 2021 gestart met sportparkmanagement op sportpark Corpus den Hoorn. De sportparkmanager helpt de sportclubs door samenwerking onderling te stimuleren, gezamenlijke knelpunten op te pakken, nieuw aanbod voor specifieke doelgroepen te ontwikkelen, maar ook in het leggen van verbindingen met onderwijs, zorg en sociaal domein. Met de sportparkmanager streven we naar een meer open karakter van het sportpark en waar mogelijk ook meer gebruik overdag. Vanuit het Gronings Sportakkoord hebben we samen met de partners kansrijke initiatieven in de wijken kunnen ondersteunen met een bijdrage. Ondanks de beperkende coronamaatregelen zijn er vanuit het Gronings Sportakkoord activiteiten opgezet in Sportwijk Beijum, Oude Wijken en Zuid.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2022 16:24:24 met de export van 07/05/2022 16:01:18